menu

Epilepsie onderzoek Border Collie

Bij het ras de Border Collie komt verhoudingsgewijs veel epilepsie voor. Samen met diverse andere wetenschappers (onder meer België, Duitsland, Finland) zijn we een groot onderzoek gestart. Onderdeel van dit onderzoek is een on-line enquête die u kunt terug vinden via de volgende link (Nederlandse enquête): Epilepsie onderzoek Border Collie. Hij is er ook in het Duits (Deutsch): https://nl.surveymonkey.com/r/epilepsyBC-DE

Wij nodigen Border Collie eigenaren wiens hond epilepsie heeft van harte uit om deze enquête in te vullen. We zijn bezig met een genetisch onderzoek en willen we beter in beeld krijgen of er verschillen tussen de honden aanwezig is en waarom de respons op medicatie zo verschillend kan zijn. Hopelijk gaan de antwoorden ons helpen om een genetische oorzaak te vinden en beter te behandelen.

Wilt u hier meer over lezen? In het blad Onze Hond is in juli een artikel over dit onderzoek verschenen. artikel-in-onze-hond-over-bc-epilepsie-onderzoek

Genetisch onderzoek is alleen mogelijk als we ook DNA van de hond krijgen. Via deze site kunt u het formulier downloaden:

DNA formulier Nederlands (word) dna-formulier-border-collie-epilepsie-onderzoek
DNA formulier Nederlands (pdf) dna-formulier-border-collie-epilepsie-onderzoek
DNA formulier Deutsch (word) epilepsie-forschung-bei-der-border-collie
DNA formulier Deutsch (pdf) dna-formular-border-collie-epilepsie-forschung

Het invullen van de enquête duurt 30 tot 45 minuten. Dat is lang maar wij denken dat de antwoorden ons echt verder gaan helpen.

Onderzoekers team Nederland, België en Duitsland:

Elise Bertijn (Master student diergeneeskunde)
dr. Paul Mandigers (Veterinaire Neurologie, Universiteit Utrecht)
dr. Sofie Bhatti (Veterinaire Neurologie, Universiteit van Gent)
dr. Velia Hulsmeyer (Veterinaire Neurologie, Universiteit van Leipzig)
prof. dr. Andrea Fischer (Veterinaire Neurologie, Universiteit van Leipzig)